Hvor kommer NotPetya fra?

NotPetya var en meget omfattende IT-virus.

Foreløbig har vi ikke fået nogen seriøse gæt, selv om den Ukrainske regering ikke er i tvivl om, at den er afsendt fra Rusland med Putins velsignelse. I ukrainsk selvforståelse kommer alt skidt fra Rusland.

Men, bortset fra det, hvilke muligheder er der? Teoretisk kan angrebet komme alle vegne fra. Stræber man efter at vinde en krig og har man ikke det nødvendige isenkram, kan man uddanne IT-folk og lade dem udvikle programmer. Nu om dage kan man dårligt nok skyde et gevær af uden fungerende IT. Langt den billigste måde at vinde over fjenden på er ved at gøre hans våbensystemer passive. Kan man samtidig lukke for al kommunikation, kan 100 mand bevæbnet med stenøkser erobre et andet land.

Vi ved bare ikke, om våbensystemer er ramte og heller ikke om det i givet fald lykkedes. Til gengæld ved vi, at nøgleindustrier har fået en ordentlig omgang og at den ukrainske statsadministration har fået udstillet nogle sårbarheder.

Hvem har interesse i det?

Indien har masser af dygtige IT-folk. Måske evner en organisation i landet eller staten selv at udføre sådan et angreb, men hvorfor skulle de gøre det? Kina kan helt sikkert også. Vi ved ikke, om Kina er blevet angrebet og det ville de nok heller ikke fortælle. I det hele taget skal vi nok regne med, at vi ikke ved det halve af sandheden, men Kina kunne godt have en interesse i at teste sådan et system.

Hvad med Rusland? Vi elsker at hade Rusland. Kunne den russiske stat finde på at gøre det og så angribe nogle af deres egne nøgleindustrier for at fremstå som offer? Det lyder ikke sandsynligt.  Hvad så med Nordkorea? De er langt fremme med mange ting og de må være skrappe til IT, når de kan udvikle de missiler, der gør en masse lande urolige. De kunne måske finde ud af det og kunne de, ville de muligvis forsøge.

Hvad med USA? NSA kan. De forsker ligefrem i IT-sårbarheder og Trump har ikke den store fidus til EU og han vil sikkert også gerne angribe Rusland. Det er ikke sikkert, at han regner Ukraine for noget som helst. Det er ikke en EU-operation, hverken fra EU eller fra en enkelstat. Prisen ved en afsløring kunne blive alt for høj for tilliden og for samarbejdet i fremtiden.

Favoritterne lige nu er KIna, Nordkorea og USA.