Rimeligt eller urimeligt?

Er det rimeligt, når en mand eller kvinde, efter at have taget sit første skud narkotika og er blevet afhængig, at den pågældende er nødt til at være underholdt af samfundet?

Mange narkomaner er nødt til at begå kriminalitet for at have råd til stofferne.

Er det rimeligt, at samfundet underholder dem eller er det mere rimeligt, at man simpelthen tvangsafvænner dem?


Er det rimeligt, at man ikke låser dørene på et plejehjem for demenspatienter, fordi det krænker deres frihedsrettigheder?

Eller er det rimeligt, at en dement person en  gang imellem finder ud af at komme ud og dermed udsættes for fare?


Er det rimeligt, at en notorisk indbrudstyv ikke kan idømmes til at bære fodlænke, så man kan overvåge, om han er på vej på gale veje?


Er det rimeligt, at afviste asylansøgere kan bevæge sig frit i samfundet uden f.eks. en fodlænke eller en anden sporing?


Er det rimeligt, at vi ikke tager DNA af alle nyfødte, når vi nu ved, at nogle af dem før eller senere vil begå forbrydelser, hvor de sætter DNA-spor, hvor DNA-sporet kan få dem standset, inden de igen begår en forbrydelse?


Er det rimeligt, uden betingelser, at give en mand nye knæ og nye hofter, fordi han har spist sig så fed, at hans krop ikke længere kan bære ham eller er det rimeligt, at han opereres i forbindelse med et nødvendigt vægttab?


Er det rimeligt, at en person der har piercet sig overdrevent eller har ladet sig tatovere helt vildt uden betingelser kan modtage bistandshjælp eller er det rimeligt, at de modtager hjælpen med et krav om at få fjernet tatoveringer og piercinger?


Er det rimeligt, at der er en rabat på 4 år, når det ”kun” er ens egen ægtefælle, man slår ihjel?


Vi har det samfund, vi har, fordi vi har besluttet, som vi har besluttet, men er det nødvendigvis altid de rigtige beslutninger?

 

Narkomanen kan se frem til et elendigt liv og en tidlig død. Skal vi krænke ham, når vi samtidig beskytter ham?

Den demente, hvis frihedsrettigheder, vi ikke vil krænke, udsættes derved for en latent fare. Er rettighederne vigtigere end at beskytte den pågældende?

Er det rimeligt for indbrudstyvens næste ofre, at man ikke vil krænke tyvens rettigheder?

Krænker man den afviste asylansøgers rettigheder, når samfundet sikrer sig, at man kan finde ham igen?

Er det rimeligt, at vi ikke har en DNA-bank, når den kan forhindre det næste mord eller den næste voldtægt?

Krænker vi den meget fede, når vi forlanger, at han slanker sig eller krænker han samfundet, når han gør, som han selv har lyst og derved bliver afhængig af, at vi hjælper ham?

Krænker vi den tatoverede eller peircede ved at forlange, at de afmonterer deres pynt til gengæld for hjælp?

Hvorfor er et mord ikke bare et mord?