Det manipulerede sprog.

Jeg har gået i et stykke tid og tumlet med et problem der, i al sin enkelhed, lød sådan:

” HVORDAN KAN DET VÆRE, AT OMTRENT HALVDELEN AF EN BEFOLKNING TILSLUTTER SIG EN POLITIK SOM KUN GAVNER CA. 10%?”

Hvad er det for kræfter som får folk til at handle imod deres egne interesser  og svaret er – muligvis – lige for:  det er sproget. Det handler simpelthen om at give udtryk en anden værdimæssig betydning end den, de oprindelig har og her har det borgerlige Danmark vist sin eminente dygtighed. Den værdi, vi lægger ind i ord, præger ikke blot vores tankegang, den kan ligefrem rykke på vores værdier.

Når vi værdilader ord, kan vi danne bestemte opfattelser af virkeligheden hos andre.

Ser vi f.eks. på ordet ”skattelettelser” er associationerne en byrde, man bliver fri for, et større rådighedsbeløb og i det hele taget en lettelse. Hvem vil ikke gerne have en skattelettelse?

”Vil du have en skattelettelse?”
”Ja, ja!”

Men en skattelettelse er også en indskrækning af budgettet og enhver idiot kan sige sig selv, at et budget skrumper, når man fjerner penge fra det.

Så vores ord for nøjagtig det samme er ”velfærdsforringelse”.

”Vil du have velfærdsforringelser?”
”Nej, hov! Kan I holde fingrene væk!

 

Du har travlt og du skal over en tæt trafikeret gade. Du kan ikke komme over. Har du så en udfordring eller et problem?

Du lægger budget og du kan ikke få enderne til at hænge sammen. Har du så en udfordring eller et problem.

Du beslutter dig for at bestige Mount Everest. Er det et problem eller en udfordring?

Udfordring er det borgerlige Danmarks ord. Det fortæller, at det problem, du har nu, kan og skal du selv løse, du skal ikke bede andre om hjælp, det er nemlig en udfordring.

Der er mange muligheder for udfordringer i ens liv, men problemer bliver ved med at være problemer.


Her kommer et ord til: flygtning. Det betød oprindelig en flygtet person, men højrefløjen har overtaget ordet og givet det en ny værdi. Inger Støjberg har f.eks. forklaret i TV, hvorfor Danmark ikke kan tage imod 50 FN-flygtninge.

Jeg er godt klar over, at alt for mange har levet noget tilbagelænet i Danmark i alt for lang tid, men man må huske på, at det slet ikke er almindeligt, at middelklassekvinder arbejder udenfor hjemmet. Ligeberettigelse handler ikke om, hvad man gør men om valg og har disse kvinder valgt at være hjemme, så er der vel ikke noget problem i det? Men de burde nok ikke have økonomisk støtte til det.
Det bliver så til alle og enhver. Mændene er endnu mere dovne og de opdrager ikke deres børn, der danner bander eller opretter terrorceller. Bare fordi vi er så gode og naive, at vi har lukket dem ind i vores lille, fede slaraffenland. Det SUGER jo ligefrem flygtninge til sig!

I dag er en flygtning en der nasser på samfundet og som er potentiel farlig for os alle sammen. Se bare på Ny Borgerliges facebookside.

 

Men der findes selvfølgelig også et modord for ”flygtning”, nemlig ”ressourceperson”. Det ville have været sværere for Inger Støjberg at forklare, hvorfor Danmark ikke vil ofre penge og tid på at gøre 50 ressourcepersoner til et aktiv for samfundet.

 

Hver gang vi påtager os et af det borgerlige Danmarks ord: cafépenge, udfordring, skattelettelse, opgavetyveri (når det offentlige driver hjemmehjælp eller plejehjem, hvor private gerne vil til) osv., påtager vi os også værdien af de pågældende ord. 

Ganske almindelige, gennemsnitlige danskere er begyndt at synes, at de betaler for meget i skat, at de skattebetalte ydelser er dårlige og at unge studerende bare er en flok forkælede unger. Det er ikke ligegyldigt, hvad vi kalder de forskellige ting.


Alle de nævnte ord og sikkert mange flere er dybt skadelige. Hvis vi skal ændre folks tankegang, må vi simpelthen erstatte dem med andre ord med et andet indhold. Hvis det lykkes at gøre dem kendte og anerkendte, skal vi ikke længere diskutere velfærdsforringelser og ressourcepersoner på det borgerlige Danmarks betingelser, men vi må alle hjælpe til.

 

Og her er en opfordring:

initiativet ejes ikke af nogen, men skal der være lidt orden på det, skal det samles ét sted og det kunne godt være her eller på facebooksider, hvor jeg dukker op. Vi skal have identificeret flest mulige ord og vi skal have fundet modord til dem. De skal også gøres kendte og her kan alle være med. Benyt selv ordene, forklar, hvad de betyder og få andre til også at benytte dem.

 

Vigtigst af alt er dog at få vores folketingspolitikere til det og det bliver ikke let. Jeg har en fornemmelse af, at gruppeledelsen har den holdning, at ingen skal komme og fortælle dem, at de er klogere end dem. Det vil kræve betydelig diplomatisk snilde at få dem til at bruge ordene. Det bliver ikke mig. Diplomat er nok det sidste nogen vil kalde mig.

 

Den ordbog, vi laver, kan flytte holdninger og ændre politik.

Skattelettelser=velfærdsforringelser

Udfordringer=problemer

skat=velfærdssikring

flygtning=ressourceperson

cafépenge=fremtidsinvestering

opgavetyveri=velfærdstilbud